Μετάβαση σε περιεχόμενο


Φωτογραφία

Απολύθηκε ο Ν.Μπογιόπουλος από το “Ριζοσπάστη” επειδή δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση...


 • Παρακαλώ συνδεθείτε για να απαντήσετε
3 απαντήσεις στο θέμα

#1 CANYON

CANYON

  Διδάκτωρ

 • Members
 • 343 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε 29 Οκτώβριος 2013 - 10:25 μμ

Η εκκαθάριση στο “Ριζοσπάστη” συνεχίζεται. Σήμερα απολύθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος. Λίγες εβδομάδες πριν η εφημερίδα του ΚΚΕ είχε καταργήσει τη στήλη του. Ως αιτιολογία της απόλυσης προβάλλεται η άρνηση υπογραφής ατομικής σύμβασης.

 

Σε μια προφανή αλλά και πρωτοφανή προσπάθεια να επικαλύψει πολιτικά την δρομολογημένη, όπως φαίνεται, εκδίωξη του δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» κ. Ν. Μπογιόπουλου, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποφάσισε, σύμφωνα με άρθρο στα Νέα, την απόλυσή του.
 
Η κίνηση αυτή δεν έχει ιστορικό προηγόυμενο, καθώς μέχρι τώρα δεν συνηθιζόταν το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος να απολύει εργαζομένους του, καθήκον με το οποίο είναι επιφορτισμένη η διεύθυνση της εφημερίδας. Ο Νίκος Μπογιόπουλος εργαζόταν στον Ριζοσπάστη επί σειρά ετών. Η στήλη που διατηρούσε («Ημεροδρόμος»), καταργήθηκε προσφάτως, επίσης με άνωθεν εντολή. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το αιτιολογικό της απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ότι ο κ. Μπογιόπουλος αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας.
 
Κατά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ο εν λόγω δημοσιογράφος είχε ενημερώσει τους αρμοδίους ότι δεν πρόκειται να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας, παραιτούμενος ωστόσο του μισθού του (υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου καταστατικού του ΚΚΕ τα κομματικά μέλη που εργάζονται στα κομματικά ΜΜΕ αμείβονται εφ’ εξής με τα χρήματα που λαμβάνουν τα επαγγελματικά στελέχη (υπολογίζονται περί τα 800 ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό ζητείται από τους εργαζομένους η παραίτησή τους και η υπογραφή ατομικής σύμβασης εργασίας. Ωστόσο, ο κ. Μπογιόπουλος φέρεται να είχε δηλώσει ότι δεν θα φύγει από τον «Ριζοσπάστη» παρά το γεγονός ότι αποποιείτο του κομματικού μισθού του, κάτι που οδήγησε ενδεχομένως στην πολιτική απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για την απομάκρυνσή του.
 
Σημειώνεται, ότι ο κ. Μπογιόπουλος βρισκόταν στο «στόχαστρο» της ηγετικής ομάδας του Περισσού εδώ και καιρό. Από τον Ιούλιο του 2011 το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος υπό την τότε γενική γραμματέα κυρία Αλέκα Παπαρήγα, είχε ενημερώσει τις κομματικές οργανώσεις με εμπιστευτικό εσωκομματικό σημείωμα ότι η έκδοση του βιβλίου του εν λόγω δημοσιογράφου για την οικονομική κρίση με τίτλο «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε» (εκδόσεις Λιβάνη) έγινε χωρίς την έγκριση του Περισσού και ασκούσε κριτική καθώς είχε θεωρηθεί ότι δεν προέβαλλε ορθά την άποψη του κόμματος και δημιουργούσε «σύγχυση στις μάζες».
 
Η κατάσταση οξύνθηκε περαιτέρω όταν ο κ. Μπογιόπουλος αρθρογράφησε τον περασμένο Μάρτιο στον «Ριζοσπάστη» στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, ο οποίος πήρε την μορφή χιονοστιβάδας κατά της ακολουθούμενης «γραμμής» η οποία οδήγησε το ΚΚΕ στην συντριπτική ήττα των εκλογών του 2012. Ο κ. Μπογιόπουλος κατέκρινε την ηγεσία για τους χειρισμούς της και σημείωνε ότι «με αυτήν την (μη) πολιτική συμμαχιών ΄΄πλησιάζουμε΄΄ το σοσιαλισμό μόνο ως αντικατοπτρισμό», καθώς και ότι η διακηρυσσόμενη «Λαϊκή Συμμαχία», «είναι ΄΄συμμαχία΄΄ μόνο με τον εαυτό μας». Μιλούσε επίσης για «λάθος πορεία» και υποστήριζε ότι από την πολιτική της ηγεσίας που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια «έχουμε ήδη δείγματα ότι δεν περπατάει: οργανωτική στασιμότητα, πτώση κυκλοφορίας ΄΄Ρ΄΄, επίπεδο ταξικού κινήματος, οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα».

Πηγή: typologies.gr και ΤΟ ΒΗΜΑ

 #2 usound

usound

  Διδάκτωρ

 • Χωροφυλάκων
 • 3.694 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε 10 Νοέμβριος 2013 - 02:14 μμ

Αυτό το ΚΚΕ πολύ το γουστάρω!Θέλει κονόμα με εθελοντική εργασία..Άπαιχτη προοδευτικότητα!#3 usound

usound

  Διδάκτωρ

 • Χωροφυλάκων
 • 3.694 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε 01 Δεκέμβριος 2013 - 08:33 μμ

Άλλοι πέντε εργαζόμενοι-δημοσιογράφοι, είδαν προχθές την πόρτα εξόδου από το “όργανο” της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Πρόκειται για τους: Κώστα Τρακόσια (Εργατικό ρεπορτάζ), Γρηγόρη Τραγκανίδα (Πολιτιστικό), Αλεξάνδρα Φωτάκη (Διεθνές), Ηρακλή Κακαβάνη (Διορθωτής), και Κώστα Κρεμμύδα (Συντάκτης ύλης). Οι περισσότεροι εξ’ αυτών, όπως και δεκάδες άλλων που έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα από τον Ριζοσπάστη, ήταν μέλη του ΚΚΕ. Με αυτούς τους απολυμένους, συνολικά οι απολύσεις στην εφημερίδα φτάνουν περίπου τις 30.

 

Τυπικώς, οι παραπάνω, όπως και οι περισσότεροι από τους προηγούμενους, απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες προβλέπουν μείωση των μισθών στα 800 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τόσο ο συνδικαλιστικός φορέας των δημοσιογράφων, ΕΣΗΕΑ, όσο και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη συγκεκριμένη Ένωση, όχι μόνον διαφωνούν με τις ατομικές συμβάσεις στον χώρο των ΜΜΕ, αλλά κατ’ επανάληψη έχουν καλέσει τους εργαζόμενους να μην τς υπογράψουν. Είναι τώρα λοιπόν, απορίας άξιον, πως οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ στα ΜΜΕ, θα εμφανιστούν ενώπιον των εργαζομένων και θα τους πουν να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, τις οποίες, σημειωτέον, προωθούν σχεδόν όλοι οι εκδότες;

 

Άκρως ενδιαφέρον είναι πάντως, ότι οι απολύσεις στον “Ρ”, ουσιαστικά μοιάζουν με επιχείρηση εκκαθάρισης της εφημερίδας από όλους όσοι είναι αντίθετοι στη “γραμμή” της νέας ηγεσίας του ΚΚΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το 80% όσων απολύονται, έχουν διαφωνήσει ευθέως ή εμμέσως με τη “γραμμή” στο 19ο Συνέδριο του κόμματος. Ουσιαστικά δηλαδή, όπως γίνονται μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόμματος από τους διαφωνούντες, το ίδιο γίνεται και στον Ριζοσπάστη. Κι’ αυτό παρά το γεγονός ότι η δέσμευση της ηγεσίας του ΚΚΕ ήταν ότι οι απολύσεις στον “Ρ” θα γίνουν πρωτίστως με κοινωνικά κριτήρια. Παρά ταύτα, υπάρχει περιστατικό που απολύθηκε δημοσιογράφος, του οποίου η σύζυγος μόλις προ μηνός είχε γεννήσει και, εκτός των άλλων, αυτή ήταν άνεργη. Εμπνευστής όλης αυτής της επιχείρησης εκκαθάρισης στο κόμμα, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να είναι η ίδια η κ. Παπαρήγα, και ο κύκλος στελεχών πέριξ αυτής. Ως γνωστόν, στο τελευταίο συνέδριο του ΚΚΕ, και μετέπειτα, ιστορικά και πολύτιμα στελέχη του “φαγώθηκαν”, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κυριαρχούν παντού οι “φράξιες” που προωθεί η σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Από antinews.


 • evie του αρέσει

#4 evie

evie

  admin

 • Ενωμοταρχών
 • 1.998 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε 01 Δεκέμβριος 2013 - 08:39 μμ

όχι που λένε ότι προστατεύουν τον εργαζόμενο!!!


0 Μέλος(η) διαβάζουν το θέμα

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι